“Missikisat ovat perinteinen laji”, sanoo Janne Kähkönen

Perinteitä ei saa hylätä. Janne Kähkönen, hevostalliyrittäjä ja tapahtumajärjestäjä, on seurannut missikisoja televisiosta jo 70-luvulta alkaen. Hän kertoo niiden olevan perinteinen historiallinen harrastus, joka on myös osaltaan ollut kohottamassa aikansa Suomi – kuvaa. Hän pitää suuressa arvossa muitakin pitkät juuret omaavia lajeja, kuten raviurheilua ja metsästystä, joiden parissa hän itse viihtyy.

Viime vuosina Janne on päässyt näkemään missikisat vieläkin lähempää, kun hän sai kutsun paikallisen Miss Ylöjärvi – kilpailun tuomaristoon Ravikeskus Teivon edustajana. Mukana oltuaan Janne on havainnut, että vaikka missikisat mielletään edelleen ulkonäkökeskeisiksi, todellisuudessa kilpailut ovat paljon muutakin ja luonne ratkaisee eniten. Kisoissa voittajaksi ei etsitä kauneinta, vaan sopivinta kyseessä olevaan PR-tehtävään. Voittajan tulee olla sosiaalinen ja edustava.

Janne kertoo, että häntä harmittaa joidenkin ennakkoluuloinen suhtautuminen missikisoihin. Erityisen karkea mielikuva on se, että missikisat alistavat naisia. Hän vertaa missejä hieman humoristisestikin ravihevoseen – pakolla kilpailusta ei tule mitään. Missi astuu estradille omasta vapaasta tahdostaan. Kuten jokaiseen lajiin, myös missikisoihin kuuluu vastuullisuus ja Jannen mielestä raja menee täysi-ikäisyydessä, joka onkin ehtona useimmille missikisoille.

Hän kehottaa kaikkia missikisoja kritisoivia viettämään päivän lajin parissa. Näin voi nähdä mistä missien päivät koostuvat ja mitä kaikkea lajiin todella kuuluu. Hän kehottaa tekemään tulkintoja oman kokemuksen perusteella, eikä esimerkiksi lehdistön palstojen mukaan. Saman negatiivisen ilmiön Janne on havainnut myös raviurheilussa – yksi huono uutinen voi mustamaalata koko lajia.

Janne on nähnyt läheltä missikisojen vaikutuksen nuoriin naisiin. Hän on nähnyt kilpailijoiden kehityksen. Missikisoissa kilpailijat pääsevät esiintymään ja kertomaan itsestään heille ennestään vieraille ihmisille, mikä kehittää heidän ulosantiaan ja esiintymisvarmuuttaan. Tällä on positiivinen vaikutus esimerkiksi työelämää ajatellen. Lähes jokaisessa ammatissa esiintymistaito on tavalla tai toisella tärkeää ja Jannen mielestä missikisat valmistavat nuoria henkilöitä työelämään.

Misseilystä kiinnostuneille hän lähettää kannustavia terveisiä – pitäkää perinteitä yllä, jatkakaa misseilyä ja levittäkää sen ilosanomaa!


Kuvassa Janne Kähkönen sekä Stonecapes Violet Porin Kavioliiga – ravien lähtövoiton jälkeen. Violet on hyväntekeväisyyshevonen, joka on ollut Jannen mukana useissa hyväntekeväisyystapahtumissa.